Zapékaná quinoa

Quinoa, neboli merlík čínský, je velmi bohatým zdrojem vápníku, hořčíku, železa, zinku, vitamínů skupiny B, vitamínu C, E ale hlavně je kompletním nutričním zdrojem - obsahuje jak sacharidy, bílkoviny, tak i tuky. Je to bezlepková potravina a má nízký glykemický index, tudíž vhodná i pro diabetiky.
 
 
 

Suroviny:

- Quinoa buď bílá nebo černá
 
- vysokoprocentní krůtí nebo jiná kvalitní šunka
 
- parmazán nebo grand moravia
 
- cuketa
 
- česnek
 
- trochu smetany - buď klasická nebo rostlinná
 
- himalájská sůl
 
 

Postup:

Quinou uvaříme v osolené vodě, dle návodu. Na olivovém oleji a prolisovaném česneku orestujeme cuketu (nahrubo nastrouhanou), osolíme.
 
Šunku nakrájíme na kousky, parmazán nastrouháme najemno. Z quinoy slijeme vodu, smícháme s cuketou, šunkou a částí sýra a dáme do keramické
 
zapékací mísy. Nalijeme smetanu a posypeme zbytkem sýru. Zapékáme asi 30 minut.