Quinoa, neboli merlík čínský, je velmi bohatým zdrojem vápníku, hořčíku, železa, zinku, vitamínů skupiny B, vitamínu C, E ale hlavně je kompletním nutričním zdrojem - obsahuje jak sacharidy, bílkoviny, tak i tuky. Je to bezlepková potravina a má nízký glykemický index, tudíž vhodná i pro diabetiky.
- Quinoa buď bílá nebo černá
- vysokoprocentní krůtí nebo jiná kvalitní šunka
- parmazán nebo grand moravia
- cuketa
- česnek
- trochu smetany - buď klasická nebo rostlinná
- himalájská sůl
Quinou uvaříme v osolené vodě, dle návodu. Na olivovém oleji a prolisovaném česneku orestujeme cuketu (nahrubo nastrouhanou), osolíme.
Šunku nakrájíme na kousky, parmazán nastrouháme najemno. Z quinoy slijeme vodu, smícháme s cuketou, šunkou a částí sýra a dáme do keramické
zapékací mísy. Nalijeme smetanu a posypeme zbytkem sýru. Zapékáme asi 30 minut.