- Úvod
- O nás
- Ceník
- Novinky
- články
- Nemoci
-
Recepty
- Snídaně
- Svačinky
-
Obědy
- Penne s bazalkovým pestem
- Cuketovo - mrkvová polévka
- Proteinové rizoto
- Špagety s tofu-brokolicovým krémem
- Slané palačinky se špenátem
- Rajčatová omáčka
- Lívanečky z ricotty s jahodovým přelivem
- Dýňová polévka
- Rajčatovo-řepová polévka
- Dýňové lasagne
- Kapustové karbanátky
- Zapékaná quinoa
- Zapékané brambory s riccotou
- Večeře
- Vhodné pro děti
- Recepty bez lepku
- Recepty bez cukru
- Vánoce
- Domácí pečivo
- Dezerty, moučníky, dorty
- Zavařování
- Kontakt
- Dárkové poukázky
- aktivity pro děti 1-3 roky
Kontakt
články
Můj pohled...
12.12.2018 18:32
V tomto článku bych Vám chtěla přiblížit vyvíjející se pohled na zdravý životní styl a také to k čemu jsem došla a držím se toho doteď.
Kdo se chce zabývat zdravou stravou, musí vědět dost o jednotlivých potravinách, složkách potravy, vitamínech a minerálech a také o tom, co je na trhu. Radit tedy není nic jednoduchého a rozhodně na to potřebujete výše uvedené znalosti.
Dříve jsem používala potraviny, o kterých jsem si myslela, že jsou zdravé…jenže nebyly – i když jsem kupovala např. celozrnné sušenky, které se zdravě tvářily, zdravé nebyly ani náhodou. To, že výrobce do výrobku přidá pár semínek a místo bílého cukru použije třtinový, neznamená, že je to zdravá potravina. A že takových výrobků je! A kolik lidí je kupuje…nejedná se jen o sušenky a nepřidávají se jen semínka J. Vybrat kvalitní potravinu je velmi složité, na výběr je mnoho druhů potravin od mnoha značek, ale většinou mají jedno společné – krom různých přidaných látek, které prostě do zdravého stravování nepatří, je všude CUKR. Cukr v různých formách od bílého cukru, po ovocný cukr, až po umělá sladidla. To byla i moje fáze – rádoby zdravé potraviny plné cukru – když jsem si to uvědomila, začala jsem přebírat a můžu Vám říct, že krom čokolády s vysokým podílem kakaa (tzn. 70 % a více), nenajdu žádný výrobek, který bych si koupila jako zdravou sladkost. Takže zbývá mi jen jediné – péct. Peču chléb, peču rohlíky, peču sušenky a různé bábovky, moučníky a to vše bez cukru – sladím ovocem (banány, datle, hrušky, jablka). A když má přijít návštěva, aby to pro ně nebyl šok – dám buď lžičku medu nebo datlový či jiný sirup J K tomuto jsem dospěla, a myslím, že to je krok správným směrem a doufám, že časem se k tomuto směru bude uchylovat stále více lidí.
Tímto tento směr a odhodlání v žádném případě nenutím, jen si myslím, že složité cukry, které se přirozeně vyskytují v potravinách, našemu tělu bohatě stačí, a není potřeba dodávat cukry jednoduché – rychlé.
To bylo jen ve zkratce o mém poznání - doufám, že takových bude víc :-)