Tento chléb obsahuje méně lepku a to proto, že je složen z rozemletých semínek a špaldové mouky, která má nižší obsah lepku než běžná mouka.
Je velice hutný a pozor, díky již zmíněnému nižšímu obsahu lepku je velmi křehký. Doporučuji jej nechat zcela zchládnout a nekrájet teplý.
Suroviny:
100 g ovesných vloček (kdo chce může zvolit bezlepkovou variantu)
100 g rozemletých dýňových semínek
100 g rozemletých slunečnicových semínek
200 g špaldové hladké mouky
1 lžička drceného kmínu
2 menší lžičky himalájské soli
100 ml piva
220 ml vody
sušené droždí
Postup:
Nejdříve do piva (pokojové teploty) vsypte sušené droždí a nechejte cca 5 minut. Do mísy vsypte ostatní suroviny a vodu a přidejte kvásek. Míchejte ve
výkonném robotu cca 5 minut. Zadělejte igelitem a nechejte asi 30 minut kynout. Poté s přidáním mouky dle potřeby vytarujte bochník a dejte ho do mísy pro
kynutí chleba - pokud nemáte nechte na plechu. Jelikož suroviny jsou ,,těžké,, bude kynout cca 1,5 klidně i 2 hod. Poté potřete vodou a dejte na 45 minut do
horkovzdušné trouby. Pečte při 190 C.