Domácí pečivo je krásné v tom, že si můžete přidat ingredienci, na kterou máte právě chuť a stejně tak zvolit i mouku. Tento chléb má různé varianty, avšak
upozorňuji, že při prácu s celozrnnou moukou je třeba vydržet a nechat těsto pořádně vykynout.
Suroviny:
- 500 g špaldová celozrnná mouka a špaldová hladká (nebo varianta žitná chlebová 250 g a 250 g špaldová)
- velká hrst pomletých lněných semínek (z pomletých tělo využije živiny)
- 2 lžičky himalájské soli
- 270 ml teplé vody
- 100 ml piva
- 1 čajová lžička drceného kmínu
- 1 balíček sušeného droždí
Postup:
Pivo, vodu a droždí smícháme v míse a necháme cca 5 minut vzejít kvásek. Přidáme zbytek surovin a mícháme asi 8 minut. Poté zakryjeme utěrkou a
necháme kynout asi 45 minut. Poté přemístíme do formy a necháme kynout asi 90 minut, poté pečeme v troubě na 200 C cca 35 minut.
TIP: nejlepší je chléb nechat kynout na 3 krát - v míse - 45 minut, pak ve formě po 45 minutách pak ještě jednou zamíchat a nechat dalších 45 minut
kynout. Poté péct.
TIP 2: pokud nemáte formu na chleba, osvědčilo se mi dát na plech dortovou formu, do ní pečící papír (tím odpadá mytí, ptz pečící papír vše
pokryje) a poté těsto přemístit tam.