Pivní chléb

Domácí pečivo je krásné v tom, že si můžete přidat ingredienci, na kterou máte právě chuť a stejně tak zvolit i mouku. Tento chléb má různé varianty, avšak
 
upozorňuji, že při prácu s celozrnnou moukou je třeba vydržet a nechat těsto pořádně vykynout.
 
Suroviny:
 
- 500 g špaldová celozrnná mouka a špaldová hladká (nebo varianta žitná chlebová 250 g a 250 g špaldová)
 
- velká hrst pomletých lněných semínek (z pomletých tělo využije živiny)
 
- 2 lžičky himalájské soli
 
- 270 ml teplé vody
 
- 100 ml piva
 
- 1 čajová lžička drceného kmínu
 
- 1 balíček sušeného droždí
 
Postup:
 
Pivo, vodu a droždí smícháme v míse a necháme cca 5 minut vzejít kvásek. Přidáme zbytek surovin a mícháme asi 8 minut. Poté zakryjeme utěrkou a
 
necháme kynout asi 45 minut. Poté přemístíme do formy a necháme kynout asi 90 minut, poté pečeme v troubě na 200 C cca 35 minut.
 
 
 
TIP: nejlepší je chléb nechat kynout na 3 krát - v míse - 45 minut, pak ve formě po 45 minutách pak ještě jednou zamíchat a nechat dalších 45 minut
 
kynout. Poté péct.
 
TIP 2: pokud nemáte formu na chleba, osvědčilo se mi dát na plech dortovou formu, do ní pečící papír (tím odpadá mytí, ptz pečící papír vše
 
pokryje) a poté těsto přemístit tam.