Domácí rohlíky

 
Suroviny:
 
500 g špaldové (hladké, jemně mleté nebo celozrnné) nebo jiné celozrnné mouky
 
1 sušené droždí
 
1 lžička přírodního třtinového cukru
 
2 lžičky himalájské soli
 
280 ml teplé vody
 
Volitelné: na posypání různé druhy semínek, mák, kmín, hrubá sůl...dle chuti
 
 
Postup:
 
Třtinový cukr, vodu a sušené droždí smícháme a necháme cca 10 minut pracovat, poté smícháme s ostatními surovinami a hněteme cca 5 minut. Poté
 
nechámekynout 30 minut pod igelitem, poté tvarujeme rohlíky (vyválíme z těsta trojúhelník a od široké strany rolujeme směrem dolů) - bude jich asi 11 ks, dle velikosti.
 
Na plechu necháme určitě ještě cca 45 minut pod igelitem kynout, zdvojnásobí svoji velikost. Poté potřeme vodou či mlékem a dle chuti posypeme volitelnými
 
surovinami. Troubu předehřejeme na 190 C a vložíme na cca 20 minut.