Ano, i bez cukrů a zahušťovadel to jde. Nemusíte shánět nic navíc, potřebujete jen ovoce, sůl a skleničky :-)
Sůl - uvolní z ovoce fruktózu a tím se přirozeně osladí, takže kdo je zvyklý na přirozenou chuť ovoce, určitě mu bude tento způsob vyhovovat.
Pozn.: je potřeba si ovoce zvážit, aby jste odhadli množství soli, na 1 kg ovoce - 1-2 špetky soli, zkuste nejdříve s menším mnosžtvím ovoce, aby jste nemuseli
vyhazovat kdyby jste přesolili.
Suroviny:
- jahody
- sůl - nejlépe mořská
Postup:
jahody nakrájejte na menší kousky, posypte potřebným množstvím soli, zakryjte pokličkou a nechte na mírném plameni, aby ovoce pustilo šťávu (nepřidávejte
vodu), pak vařte tak dlouho, až marmeláda krásně zhoustne. Nalijte do čisých skleniček, důkladně uzavřete a ještě zavařte.