Domácí granola

 

Suroviny:

 

Granola

- pohankové vločky (lze využít i jiné bezlepkové, či klasické) 
- semínka (chia, dýňová, slunečnicová, lněné semínko...)
- nasekané ořechy na kousky (lískové, kešu, mandle - dle chuti)
- arašídová drť (namleté arašídy)
- špetka soli
- skořice dle chuti
- sladidlo - čekankový sirup (nízký glykemický index, vhodná zdravá náhrada slazení)
 

 

Náplň:

 
- mandlové mléko (lze využit i jiné rostlinné), bio vanilkový pudink, mandlová nebo jiná pasta
 

Přeliv:

 
- jahody nebo jiné mražené či čerstvé ovoce, rozmixované na jemnou kaši
 
 

Postup:

 
Suroviny na granolu smícháme (množství jednotlivých surovin záleží na chuti), spojíme čekankovým sirupem, můžeme trochu přidat rostlinného mléka, pečeme v troubě s ventilátorem na 165 C, max 30 minut, pozor má tendenci k rychlému zlátnutí
 
Pudink uvaříme dle návodu s rozdílem, že použijeme rostlinné mléko a rozhodně nepřislazujeme :-) Jakmile vychladne vyšleháme s ořechovým máslem/pastou...
 
Na dno skleničky dáme vrstvu granoly, vrstvu pudinkovou a vrstvu ovocnou.
 
Pozn.: recept má spousty variant, tahle je spíše bezlepková, nízkosacharidová a bez živočišných složek vzhledem k rostlinnému mléku.
Z důvodu vysokého podílu bílkovin (semínka, ořechy, mandlové mléko, ořechová pasta), se jedná o výbornou snídani, která dodá energii, nebo jako svačinku.