Podvýživa (malnutrice)
Podvýživa je velmi závažný stav organismu, který j způsoben nedostatkem živin, a to buď nedostatečným příjme, poruchou jejich vstřebávání anebo závažným onemocněním. Jedná se o nedostatek základních živin (sacharidy, tuky, bílkoviny) a některých elementů (stopové prvky, vitamíny, minerály).
Terminologie:
Karence = nedostatek jednotlivých nutrietů ve stravě
Marasmus /marantický typ podvýživy = způsoben pouhým hladověním, vede ke kachexii
Kwashiorkor/ kwashiorkorový typ podvýživy = způsoben nedostatečným příjmem bílkovin, je odbourávána svalová hmota a zachována velká část tukových zásob.
Rizikovým faktorem pro rozvoj malnutrice je snaha o redukci hmotnosti vlastními silami, kdy nedochází k rovnovážnému přísunu základních složek potravy (procentuelní zastoupení by mělo být toto: sacharidy 50-55%, tuky 25-30%, bílkoviny 15-20%) a živin. Dalšími vlivy způsobující malnutrici jsou chronická onemocnění, nemožnost přijímat stravu, užívání některých léků a dlouhodobá hospitalizace.
Příznaky:
- snížení hmotnosti až kachexie (vyhublost)
- zimomřivost
- pocit nevolnosti
- zácpa
- anémie (chudokrevnost) - projevující se únavou, ospalostí, bledostí a zadýcháváním při zátěži)
- nespavost
- osteoporóza
- poruchy funkce jater
- kazivost zubů
- zhoršení stavu pleti
- lámavost vlasů a nehtů
- u dětí zpomalení jak fyzického, tak psychického vývoje
Léčba podvýživy:
- léčba, odstranění vyvolávající příčiny
- přísun chybějících živin
- psychologická péče