Podvýživa (malnutrice)

Podvýživa je velmi závažný stav organismu, který j způsoben nedostatkem živin, a to buď nedostatečným příjme, poruchou jejich vstřebávání anebo závažným onemocněním. Jedná se o nedostatek základních živin (sacharidy, tuky, bílkoviny) a některých elementů (stopové prvky, vitamíny, minerály).

Terminologie:

Karence = nedostatek jednotlivých nutrietů ve stravě

Marasmus /marantický typ podvýživy = způsoben pouhým hladověním, vede ke kachexii

Kwashiorkor/ kwashiorkorový typ podvýživy = způsoben nedostatečným příjmem bílkovin, je odbourávána svalová hmota a zachována velká část tukových zásob.

Rizikovým faktorem pro rozvoj malnutrice je snaha o redukci hmotnosti vlastními silami, kdy nedochází k rovnovážnému přísunu základních složek potravy (procentuelní zastoupení by mělo být toto: sacharidy 50-55%, tuky 25-30%, bílkoviny 15-20%) a živin. Dalšími vlivy způsobující malnutrici jsou chronická onemocnění, nemožnost přijímat stravu, užívání některých léků a dlouhodobá hospitalizace.

Příznaky:

  • snížení hmotnosti až kachexie (vyhublost)
  • zimomřivost
  • pocit nevolnosti
  • zácpa
  • anémie (chudokrevnost) - projevující se únavou, ospalostí, bledostí a zadýcháváním při zátěži)
  • nespavost
  • osteoporóza
  • poruchy funkce jater
  • kazivost zubů
  • zhoršení stavu pleti
  • lámavost vlasů a nehtů
  • u dětí zpomalení jak fyzického, tak psychického vývoje                                   

Léčba podvýživy:

  • léčba, odstranění vyvolávající příčiny
  • přísun chybějících živin
  • psychologická péče
V současné době přibývá stále více obézních lidí, u kterých se zjistí podvýživa způsobená jednostranně volenou stravou a to především stravou s vysokým obsahem tuků a sacharidů. Ostatní živiny nejsou tělu dodávány „díky“ dnešnímu způsobu stravování