Proč je změna tak těžká?!

V poslední době se neustále mluví o změně životního stylu - vydaly se knížky, běží televizní a rozhlasové pořady, články v časopisech a novinách atd. Čím to ale, že obézních a nemocných lidí neustále přibývá?

Je to začarovaný kruh. Podívejme se na to již od prvopočátku - od stravy těhotné ženy. Výživa těhotných žen má totiž svá specifika, kdy je pro správný vývoj plodu důležité dodávat základní složky ve správném podílu, všechny vitamíny, minerály, stopové prvky s tím, že zvýšenou pozornost věnujeme vápníku, hořčíku, železa, jódu a kyseliny listové. Pokud budoucí matka nedbá na správnou výživu, zvyšuje tím riziko výskytu chronických chorob a vrozených vad. Neméně podstatná je výživa v období kojení. Po té, co se začne s příkrmy, nastává matkami nejvíce ovlivnitelná část, co se stravy týče. Špatná výživa vede u dětí k rozvoji obezity, malnutrice, ke snížení imunity a rozvoji chronických chorob. Je důležité si uvědomit, že výživa se liší dle jednotlivých vývojových období dítěte. Problém nastává nejvíce právě v období od 1-3 let, kdy místo toho, aby od nás děti dostávali maso, mléčné výrobky, ryby, vejce, zeleninu a ovoce, dostávají pravý opak - rychlé cukry a nasycené mastné kyseliny v podobě různých sladkostí a tučných pokrmů. Tyto stravovací návyky si dítě samozřejmě přenáší do období dospělosti a pokračuje v nich i u svých dětí. Věta „když budeš hodný, dostaneš bonbón“ v žádném případě není na místě. Na sladkou chuť totiž vzniká velmi rychle závislost, což samozřejmě využívá mnoho výrobců. Je těžké najít výrobek, kde není obsažen cukr, konzervant či barvivo. Ale lidem jak se zdá, to moc nevadí. Kdyby ano nekupovali by to, co mají v nákupních košíkách. Každý musí pochopit sám, že léky nejsou to, co nás udržuje ve zdraví (vyjma akutní medicíny).

Pokud si člověk uvědomí vlastní chybu v životním stylu a chtěl by podniknout kroky ke zdraví, většinou už má nějaký zdravotní problém. A to není zrovna ideální stav. Protože důležité je nemocem předcházet - proč se také zbytečně trápit? Musíme si ale uvědomit, že žádný vnější stimul nás nemůže nikdy donutit ke změně životního stylu, protože rozhodnutí musí pocházet z vnitřního prostředí, tedy z nás. Přání být zdravý je tedy nejúčinnější motivací…